Home>>Reflectie>>Hoe benut ik de intervisies het beste?

Casus

Hoe benut ik de intervisies het beste?

Voorbeeld uit de praktijk

Het tutorproject vind ik ontzetten leuk, het gaat me goed af en ik vind het lesgeven interessant. Als ik ergens niet uitkom los ik het vaak snel op, soms vraag ik hulp aan een medetutor.

Een ding vind ik alleen erg naar: de intervisie.

Het maakt me ontzettend zenuwachtig, ik vind het saai en ik heb niet het idee dat ik er heel veel van leer. Ik vind het ongemakkelijk om mijn problemen te moeten delen, ik wil namelijk niet overkomen als een slechte tutor.

Tips

  • Luister actief

  • Zorg voor een open houding

  • Benut de mogelijkheden voor inbreng

Advies bij deze casus

In het onderwijs – en ook daarbuiten – is zelfontwikkeling noodzakelijk. Intervisie is hier een veel gebruikte methode voor en dat is niet voor niks. Leren van en met elkaar blijkt erg effectief. Toch zijn de ervaringen van veel studenten niet altijd even positief.

Hoe maak je intervisie zo interessant mogelijk voor jezelf?

Allereerst is het van belang dat je met een open houding de intervisie in gaat. Van iedereen valt iets te leren, zeker van studenten die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Ga ervan uit dat de intervisie je gaat verrijken. Een actieve luisterhouding draagt hieraan bij. Ook als een situatie minder relevant lijkt voor jou, kun je er wel nog lessen uithalen. Luister naar wat gezegd wordt en vraag door. Laat je medetutoren merken dat je luistert, dit motiveert hen om verder te vertellen en om zich open te stellen.

Intervisies zijn soms best spannend, maar onthoud dat iedereen aan het leren is. Zelfs doorgewinterde docenten hebben nog veel baat bij intervisie en het delen van ervaringen en oplossingen. Probeer je kwetsbaar op te stellen en benut de momenten om je eigen vraagstukken in te brengen. Dit maakt je een betere tutor. Om in clich├ęs te spreken: niemand is perfect. Je helpt elkaar een eind op weg door je moeilijkheden te delen. In een veilige leeromgeving zal niemand dan denken dat jij een slechte tutor bent, alleen een gemotiveerde.

Verder lezen:

Lees ook deze casussen