Home>>Lesuitvoering>>Hoe ga ik om met ongewenst gedrag?

Casus

Hoe ga ik om met ongewenst gedrag?

Voorbeeld uit de praktijk

In mijn groepje zitten vier totaal verschillende kinderen. Ik vind het lastig om mijn aandacht onder hen eerlijk te verdelen. Milou is tijdens de tutorles heel aanwezig en vraagt zowel op een positieve als een negatieve manier mijn aandacht. Zo zegt ze bijvoorbeeld bij haar huiswerk dat ze niks snapt en ze wil niet meedoen met spelletjes of oefeningen.

Ik vind dat frustrerend, want ik zie dat ze het wel kan.

De houding van Milou is heel anders dan die van de andere kinderen. Als ik aan haar vraag of ze toch mee wil doen, blijft ze bij haar punt. Alleen als ik zeg dat ze niet mee hoeft te doen, komt ze erop terug en doet ze leuk mee. Hoewel het een effectieve methode is, vind ik het niet leuk om haar zo te behandelen ten opzichte van de andere kinderen. Ik wil dat ze graag meedoet met mijn les, ook als ik het een eerste keer vraag.

Tips

  • Vraag om advies 

  • Spreek leerlingen persoonlijk aan 

  • Zoek naar de oorzaken van gedrag 

Advies bij deze casus

Gedrag is een fascinerend onderwerp. Er is veel over geschreven en nagedacht, maar over een ding zijn de meeste mensen het inmiddels eens. Gedrag komt altijd ergens vandaan. Wanneer dit gedrag ongewenst is, zoals in de casus, is vragenstellen een makkelijke eerste stap om te achterhalen wat er speelt. Vind je de lessen leuk? Wat zou je anders willen zien? Wil je eens vertellen wat er gebeurde tijdens de les? Stel de vragen open en vriendelijk, je weet namelijk nooit wat er aan de hand is. Ook voelt het voor de leerling veiliger als je dit gesprekje zonder andere leerlingen voert. In de les kunnen je vragen sneller overkomen als aanval en speelt de factor groepsdruk mee.

Onthoud dat je onderwijs samen geeft.

Vraag eens aan de klassendocent of de leerling ook zo doet tijdens de normale lessen. Tijdens je tutorles ben je verantwoordelijk voor je leerlingen, maar dit moet niet te zwaar gaan wegen. Haal er mensen bij wanneer je het niet meer overziet en vraag om advies en hulp.

Lees ook deze casussen